VetlandaAppen
Martin Dahlberg med en flaska fransk lemonad. Foto: Frida Hillström
Populära lunchstället utökar: "Väldigt kul"
2025-08-27 16:00

Martins kök och deli har blivit ett omtyckt matställe i Vetlanda. Så pass populärt att han fått utöka lokalerna för att få plats med fler gäster. Hans signum är att sträva efter att köpa in delikatesser i småskalig produktion.

Börsen har gått stadigt upp för Martins kök och deli. Luncherna har blivit omtalade och populära att han behövt utöka lokalytan för att få fler sittande platser. 

– Det är väldigt kul givetvis och det man eftersträvar, säger Martin Dahlberg. 

Han startade Martins kök och deli 2016 med fokus på ost, chark och delikatesser samt take-away luncher. Efter att ha bott i Frankrike, Belgien och Schweiz i 25 år var det ingen tvekan om att erfarenheten hette duga. 

Efter starten har företaget vuxit och redan efter ett år tog han över grannlokalen och kunde erbjuda sittande platser och då utvecklade han menyn. 

För över två år sedan ökade luncherna och tillslut blev det fullt nästan varje dag och många fick inte plats i lokalen. 

– Jag funderade på vad jag kunde göra och innan sommaren tog vi beslutet att ta över ytterligare en lokal. 

Premiär av nyaste delen
Den nyaste lokalen blev färdig förra veckan och den är speciellt till grupper men personer kan även sitta där inne och äta som enskild. 

– Igår hade den premiär och då var det en stor grupp som hade bokat hela rummet, säger Martin. 

Gästerna är ofta arbetsgrupper men också olika pensionärsföreningar som ofta går ut och äter tillsammans, antingen organiserat eller spontant. 

– Det är också en stor och viktig grupp för mig, säger Martin. 

Provsmakning av specialprodukter
Martin jobbar mycket med att gästerna får smaka av specialprodukterna ur sortimentet. Det kan handla om bland annat att det hamnar en skiva fransk ost från någon producent på tallriken eller att han ringlar över olivolja till någon maträtt. 

– Då får man hela tiden smaka på produkterna, trots att man per automatik inte har valt dem, säger Martin. 

– Det här kan vara ett bra komplement till pizzeriorna i Vetlanda. Alla har vi något att erbjuda beroende på vad man är sugen på att äta, fortsätter Martin. 

Utbudet i butiken är framförallt från det stora ostlandet Frankrike eftersom de har stor produktion av småskalig ost. Där finns även italienska ostar men också många andra italienska produkter, framför allt från södra Italien 

– Jag har lite lokala, svenska produkter också och det kommer jag börja mer med eftersom det är stor efterfrågan på svenska, lokala produkter. Det är mitt signum med småskaliga produkter, säger Martin. 

Långsiktighet och tålamod
Sedan starten 2016 har Martin med så många andra näringsidkare överlevt bland annat pandemi och inflation. Trots det har han kunnat fortsätta bedriva verksamheten vidare och det har gått i rätt riktning. För hans del gäller det att ha ett mindset. 

– Har man den möjligheten att vara långsiktig och kan ha tålamod och inte att man vill se resultat på ett år, eller tre år eller fem år utan faktiskt på tio år. Det är inte vanligt i dag. Man lägger oftast ner om man inte ser snabba resultat, förklarar Martin.

– Att hantera olika kriser gäller det klassiska genom att som operativ chef verka i verksamheten dagligt och möta kundernas intresse och vara lyhörd för kunderna. Det är en gammal ståndpunkt som i dag kanske delvis försvinner. Det finns inga genvägar, men möter man inte kunderna på ett respektfullt sätt så förlorar man kunder helt enkelt, fortsätter Martin. 

Hur beskriver du Martins kök och deli med tre ord?

– Personligt, kvalitet för alla och lättillgängligt

Ladda ner VetlandaAppen

Ios Android
Lunch
STÄNGT

Måndag - fredag 11.30-14.30, pris 130:-, senior 120:- inkl sallad, bröd, smör, valfri läsk/ lättöl/ måltidsdryck, kaffe & kaka. Endast kort eller swish.
Visa dagens lunch från ytterligare 1 restauranger
Idag
Tore, Tor har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Mest lästa föreningsliv just nu
Föreningsliv
Välkommen till våra kyrkor i helgen!
På söndag är det Artonde söndagen efter trefaldighet, dagens tema är Att lyssna i tro.
Här hittar du flera gudstjänster, kanske är det någon du vill gå på? VÄLKOMMEN!

 

TORSDAG 16 oktober

18 Taizémässa i Vetlanda kyrka. Anders Aronsson, präst och Eva-Marie Nilsson, organist. Det finns fika i kyrkan från kl 17.30.

 

LÖRDAG 18 oktober

15 Från A till Ö i våra kyrkor, Korsberga kyrka. Andakt med Kerstin Wredén, sång Patrik Strand och Ulrika Kvarnström. Därefter får vi en visning av kyrkan och en del inventarier. Tycker du om hembygd och historia är detta något för dig!

18 Taizémässa i Näshults kyrka. Runo Bengtsson, präst och Mona Wallinder, kantor. Cajsa Warg-orkestern.

 

SÖNDAG 19 oktober

10 Gudstjänst i Björkö kyrka. Margareta Hagsten, församlingsveniat och Lisa Karlsson, kantor.

10 Gudstjänst i Fröderyds kyrka. Tina Edman Pinol, prästkandidat och Ida Fernestedt, musiker.

11 Mässa i Skede kyrka. Runo Bengtsson, präst och Dan Appelgren, musiker.

11 Högmässa i Vetlanda kyrka. Anders Aronsson, präst och Eva-Marie Nilsson, organist.

16 Gudstjänst i Ramkvilla kyrka. Tina Edman Pinol, prästkandidat och Ida Fernestedt, musiker.

17 Gudstjänst i Ekenässjöns kyrka. Margareta Hagsten, församlingsveniat och Lisa Karlsson, kantor.

18 Gudstjänst i Bäckseda kyrka. Anders Aronsson, präst och Sölvi Gräns Hon, musiker. Sara Wessman medverkar med sång.

 

 

Du hittar våra gudstjänster och andra aktiviteter i appen Kyrkguiden, eller på vår hemsida: www.svenskakyrkan.se/vetlanda/gudstjanstprogram

 

Du hittar också våra aktiviteter på den digitala Anslagstavlan: www.svenskakyrkan.se/vetlanda/anslagstavlan
beskrivande bild
Föreningsliv
Opera på Bio – La Sonnambula
Lördag 18 Oktober kl 19:00

Efter succéframträdanden i Romeo och Julia, La Traviata och Lucia di Lammermoor återvänder Nadine Sierra till Met för huvudrollen i Bellinis gripande berättelse om återfunnen kärlek. La Sonnambula livesänds på bio den 18 oktober.


Arrangör: Kulturhuset

Röda Kvarn Sävsjö
Entré: 300 kr

Speltid: Cirka 3 timmar och 15 minuter inkl. en paus

Serveringen är öppen under pausen; Öl, vin och alkoholfria alternativ finns.
Förboka din räkmacka till pausen senast torsdag 16 oktober. Pris 130 kr.
Ring 0382-142 00 eller maila bokning@kulturhuset.com

Denna operapärla från en av de stora melodimästarna är en milstolpe inom sångkonsten. Titelrollen som den sömngående flickan skrevs för tidens största diva, Giuditta Pasta. Rollen kräver en sällsynt kombination av oskuld, charm och häpnadsväckande vokal virtuositet. Djupare än en komedi, men på inget sätt en tragedi, når La Sonnambula sin upplösning genom gripande karaktärsutveckling snarare än genom intrig eller fars. La Sonnambula hade världspremiär på Teatro Carcano i Milano år 1831.

Regissören Rolando Villazón, som gått från framgångsrik tenor till en lysande regikarriär, placerar operan i sin ursprungliga miljö i de schweiziska alperna, samtidigt som han utforskar dess drömska berättelse ur ett psykologiskt perspektiv. Riccardo Frizza leder en av operavärldens mest förtrollande kompositioner i denna direktsända föreställning från Met.
beskrivande bild
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
7 ⁰C
-2 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i VetlandaAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.