På juldagen och annandagen gör Pinchos i Vetlanda en total förvandling. Restaurangen byggs om till nattklubb med DJ, barer och lounge – som ett svar på den stora efterfrågan på nöjen under julhelgen. Biljetterna har sålt slut på bara några sekunder.
När många hemvändare samlas i Vetlanda dagen efter julafton tar Pinchos ett ovanligt grepp. Under två kvällar stänger restaurangen sitt vanliga koncept och satsar fullt ut på klubbverksamhet.
– Tanken är att vi ska göra om hela restaurangen till en nattklubb. Alla bord och stolar plockas bort, belysningen byggs om och vi skapar DJ-bås, pokerbord och allt som hör en klubb till, säger Nicola van Elverdinghe, ansvarig för hemvändarkvällarna på Pinchos.
Två kvällar – två målgrupper
Hemvändarkvällarna arrangeras både på juldagen och annandagen, men med olika åldersgränser för att nå olika publikgrupper.
– På juldagen har vi 20-årsgräns och på annandagen 30-årsgräns. Det är ett medvetet val för att skapa rätt stämning och ge fler möjlighet att hitta en kväll som passar dem, säger Nicola.
Bakgrunden till satsningen är ett tomrum i centrums nöjesutbud efter att Nöjet stängt.
– Vi förstod tidigt att det inte finns så mycket att göra i Vetlanda just nu. Vi har arrangerat studentfester tidigare och visste vad det innebar, så vi kände att vi kunde ta det här ansvaret i år, säger han.
Slutsålt på rekordtid
Intresset har varit stort redan från start. De första biljetterna tog slut på sju sekunder.
– Det betyder jättemycket för oss. Efterfrågan har varit otroligt hög och folk har till och med ställt klockan för att hinna köpa biljetter, säger Nicola.
Biljetterna säljs via appen VIP Monkey och släpps i omgångar. Maxantalet i lokalen är 150 personer.
– Det kommer absolut att bli helt fullt båda kvällarna, säger han.
Bar, lounge och matservering
Under klubbkvällarna byggs även köket om för att ge plats åt en extra bar. Samtidigt behålls en del av restaurangen som lounge.
– I det gröna rummet låter vi möblerna stå kvar så att det finns en lugnare del för dem som vill sitta och umgås, inte bara dansa, säger Nicola.
Enligt alkohollagen måste mat kunna serveras, vilket Pinchos säkerställer – även om det ordinarie tapasupplägget pausas.
– Vi serverar inte mat via appen som vanligt, men det kommer självklart att finnas matalternativ när vi serverar alkohol, säger Nicola.
Stort logistikarbete bakom kulisserna
Förberedelserna startar redan den 23 december och pågår fram till öppning klockan 21 på juldagen.
– Det är ett enormt arbete. Vi ska bygga garderob, ordna kravallstaket utomhus, boka ordningsvakter, säkra brandskyddet och se till att ljud, ljus och leveranser fungerar. Det är många delar som måste klaffa, säger Nicola.
Vilken DJ som spelar hålls ännu hemligt, liksom vissa inslag utanför lokalen.
– Vi vill behålla cirkus- och Pinchos-temat, så det kommer bli något spektakulärt även utanför entrén. Det ska vara något kul att titta på medan man står i kön, säger Nicola.
Glada gästersom mål
Samtidigt betonar Pinchos att satsningen är tillfällig.
– Det här är en rolig sidogrej, men i grunden är vi en restaurang. Nu gör vi det här för att behovet finns och för att det är jul, säger han
Dessutom är förväntningarna inför kvällarna höga.
– Vi hoppas på goa, glada gäster som har väldigt kul. Det är hela målet med de här kvällarna, säger Nicola.


